Moet u een zonnebatterij installeren voor thuisgebruik?

Energieopslagtechnologie bestaat al decennia, maar zonnebatterijen die worden gebruikt in zonne-energie plus opslagsystemen voor thuis, zijn relatief nieuw op de markt.

Hoewel thuisbatterijen in bepaalde situaties een aanzienlijk economisch voordeel kunnen bieden voor huiseigenaren, zal hun prijskaartje toch velen afschrikken

Wanneer u een zonnebatterij installeert als onderdeel van het zonne-energiesysteem van uw huis, kunt u de extra energie die uw zonnepanelen thuis produceren, daadwerkelijk opslaan in plaats van deze terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Met zonnebatterijen maximaliseert u uw vermogen om de elektriciteit die uw zonnepanelen dagelijks opwekken te gebruiken. Op de momenten dat u meer elektriciteit nodig heeft dan uw zonnepanelen produceren (later op de dag of ’s nachts), kunt u de opgeslagen zonne-energie gebruiken.

Elektriciteit kost meer tijdens “piekuren” wanneer de vraag naar elektriciteit hoog is, meestal in de late namiddag en avond. De elektriciteitstarieven zijn overdag lager wanneer het elektriciteitsverbruik in huis lager is en zonnepanelen het meest productief zijn. U kunt profiteren van energieopslag door tijdens piekuren elektriciteit uit uw zonnebatterijen te gebruiken wanneer de elektriciteitstarieven het hoogst zijn.

Als u bijvoorbeeld € 0,26 per kWh betaalt voor elektriciteit en deze biedt slechts een tegoed van € 0,04 voor elektriciteit die naar het net wordt teruggestuurd, dan is uw zonne-energie € 0,22 minder waard als u deze niet thuis gebruikt. Daarom is he installeren van zonnebatterijen economisch zinvol omdat u de waarde van de energie die u op uw eigen terrein opwekt, kunt maximaliseren.

voordelen op zonne-energie

Back-upstroom: nog een voordeel van zonnebatterijen Zonnebatterijen kosten nog steeds meer dan een standaard dieselgenerator, maar ze kunnen back-upstroom leveren zonder broeikasgasemissies te produceren.

Als u een standaard zonnepaneelsysteem heeft, verliest u tijdens een stroomstoring nog steeds stroom door de manier waarop uw panelen op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Wanneer u echter een batterij aan uw systeem toevoegt, kan uw huis op de zonne-energie die u hebt opgeslagen, worden gebruikt voor het geval het elektriciteitsnet uitvalt.

Hoewel er bepaalde situaties zijn waarin het mogelijk is om van het elektriciteitsnet af te gaan, zijn de meeste zonnebatterijen niet ontworpen om als enige energiebron te dienen. Ze bieden meerwaarde voor de gemiddelde huiseigenaar wanneer ze zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en moeten worden gezien als een product voor opslag van zonnepanelen. Uw zonnepanelen zullen tijdens de lange zomerdagen meer elektriciteit produceren dan in de wintermaanden. Om volledig van het net te gaan, heeft u een batterijsysteem nodig dat in de zomermaanden aanzienlijke hoeveelheden extra energie kan opslaan, zodat u in de winter in uw elektriciteitsbehoefte kunt voorzien. Een typische zonnebatterij voor thuis, zoals de Tesla Powerwall, is lang niet groot genoeg om dat te doen – de meeste producten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, zijn ontworpen om slechts een paar uur energie te leveren, zodat u uw gebruik van zonne-energie van uur tot uur kunt maximaliseren. Omdat de meeste zonnebatterijen voor thuis op de markt slechts voldoende capaciteit hebben voor een paar uur elektriciteit, kan een enkele batterij een standaard Belgisch huis niet meerdere dagen laten werken. Ze kunnen u echter voorzien van tijdelijke back-upstroom. Ze kunnen ook worden gekalibreerd, zodat ze alleen essentiële stroomvoorziening bieden in het geval van een stroomstoring, wat hun bruikbaarheid kan vergroten.